25.27°C

Φουρφουράς

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Image
Image
Τα πρόβατα και τα κατσίκια μας τρέφονται από τα άγρια ενδημικά φυτά της περιοχής. Αυτό κάνει το κρέας και το γάλα πιο εύγεστο και υγιεινό. Οι βοσκοί φτιάχνουν ανθότυρο, μυζήθρα και γραβιέρα. Μπορείτε να βρείτε ασκορδουλάκους από την κορυφή του Ψηλορείτη αλλά και δίκταμο από τις πλαγιές του. Θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε τι να φέρετε για δώρο με την επιστροφή σας, ανάμεσα στα σκαλτσούνια με ντόπιο ανθότυρο του φούρνου μας, τα βραχάκια του ζαχαροπλαστείου μας ή το μέλι με κουρκουμά! Και δεν μιλάμε για το τοπικό μπυράλ, τη ρακί,  ή καλύτερα την μουρνόρακη ή το κρασί της ποικιλίας βιδιανό που έχει φτάσει στα πέρατα της γης.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Η Ντίνα με τον Γιάννη χρησιμοποιούν μόνο ότι είναι από την περιοχή. Τα πιο πολλά, ακόμα και το κρέας, είναι δική τους παραγωγή. Ρακί και κρασί συνοδεύονται από άγρια αγγιναράκια, φρέσκο τυρί ή ασκορδουλάκους. Καλύτερα πάρτε τους τηλέφωνο (Ντίνα +306908648449) να σας ετοιμάσουν το πιο εύγεστο φαγητό της Κρήτης!
Image
Για την πιο αυθεντική παρέα, ρακί που βάζετε μόνος σας από το μπουκάλι, μεζέδες της Μαργαρίτας και ιστορίες από ένα έμπειρο, ταξιδεμένο μπάρμαν από τους λίγους! Οι μουσικές, φευγάτες, από Λουδιβίκο μέχρι Jim Morisson! Από το πρωί μέχρι αργά την νύκτα. Στην πλατεία του χωριού.
Image
Ένα κλασσικό ζαχαροπλαστείο με φήμη για το βραχάκια του με μαύρη σοκολάτα και ντόπια αμύγδαλα. Αλλά και για καριόκες τους, τις τούρτες παγωτό και μια αυλή με θέα τον Ψηλορείτη.
Image
Την καλύτερη θέση κάτω από τον τεράστιο πλάτανο στην κεντρική πλατεία την έχει ο Πιττακός! Τα σαββατόβραδα εξελίσσεται σε ψησταριά με ντόπια κρέατα, τυριά και κρασί.
Image
Και όμως το χωριό έχει δικό του εμφιαλωτήριο αναψυκτικών. Παραδοσιακή επιχείρηση με τοπικό νερό Ψηλορείτη από την πηγή της Μάχας! Δείτε εδώ τι γράφουν για αυτά.
Image
Οι Κρητικοί τον ξέρουν για τις γαμήλιες κεντητές κουλούρες. Έργα τέχνης. Άλλοι για το κρίθινα παξιμάδια ή το κουλουράκια του. Αν δοκιμάσετε όμως τα σκαλτσούνια του με φρέσκια μυζήθρα, βανίλια και κανέλα, θα τα θυμόσαστε για πάντα!
Image
Το μέλι του Ψηλορείτη μπορείτε να το βρείτε αυθεντικό, θυμαρίσιο ή με κανέλα. Και για τους λάτρεις της ασιατικής διατροφής, με κουρκουμά.
Image
Η τοπική ποικιλία βιδιανό καλλιεργείτε αδιάλειπτα για αιώνες και δεν εξαφανίστηκε παρά την πανδημία της φυλλοξήρας του 1900.  Οι πλαγιές που καλλιεργείται βλέπουν το Λιβυκό και την Κοιλάδα του Αμαρίου.
Image
Αν θέλετε αυθεντικά προϊόντα οικοτεχνίας, πεπαλαιωμένη ρακή, λικέρ, μαρμελάδες με ντόπια προϊόντα, ξύδι, μπαλσάμικο και λάδι χονδρολιάς τότε ο Ανεμόμυλος  είναι η απάντηση. 
Image
Το κρασί Ρίζες2, ένα πάντρεμα του βιδιανού με το ασύρτικο Σαντορίνης, ήταν ο «γάμος της χρονιάς». Έγινε ανάρπαστο και έφτασε μέχρι τα πέρατα της γης. Δείτε εδώ το σχετικό  video ενώ δοκιμάζετε την φετινή παραγωγή. Διαβάστε εδώ την διθυραμβική κριτική.