Ανακαλύψτε το Αμάρι
Στην ύπαιθρο η λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, τόσο τυπολογικά όσο και μορφολογικά, έχει τις ρίζες της πολύ πίσω στις απαρχές της ιστορίας του νησιού. Ουσιαστικά η δομή του ορεινού κρητικού χωριού των αρχών του περασμένου αιώνα δεν διαφέρει και πολύ από την εικόνα που συναντάμε στα ερείπια του μινωικού οικισμού του Παλαίκαστρου στη Σητεία, η των Γουρνιών του αρχαιότερου οικισμού που έχει ανασκαφτεί πλήρως στον Ευρωπαϊκό χώρο. Τα περισσότερα χωριά του Αμαρίου είναι κτισμένα κυρίως σε πλαγιές των βουνών ή σε κορυφές λόφων.
Συνήθως τη δόμηση τους είναι πυκνή με στενούς δρόμους και τα σπίτια ενωμένα μεταξύ τους κατά τρόπο που η επικοινωνία από το ένα σπίτι στο άλλο μέσω των δωμάτων ήταν πάρα πολύ εύκολη. Το κέντρο του χωριού συνήθως ήταν η εκκλησία, γύρω από την οποία αναπτυσσόταν η κοινωνική ζωή του οικισμού. Τυπολογικά η απλούστερη και παλαιότερη μορφή κατοικίας που μπορούμε να παρατηρήσουμε στα αμαριώτικα χωριά είναι το μονόχωρο ισόγειο, το οποίο σε ένα ενιαίο χώρο στέγαζε όλες τις καθημερινές λειτουργίες.
Δείτε τα χωρία του Αμαρίου εδώ. Εικονική Ξενάγηση : https://www.amariguide.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7/
Ο Δήμος Αμαρίου
Η περιοχή του Αμαρίου απλώνεται νοτιανατολικά του Ρεθύμνου σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα που περικλείεται από τα βουνά Κέντρος, Σάμιτος και βέβαια τον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς η οποία είναι διάσπαρτη από πολλά μικρά, γραφικά χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Χάρη στις άφθονες πηγές της η επαρχία είναι κατάφυτη από οπωροφόρα δέντρα: πορτοκάλια, κεράσια, μήλα κλπ. Πρόκειται για μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία όπως ο μινωικός οικισμός στο Μοναστηράκι, η αρχαία Σύβριτος και τα πολυάριθμα βυζαντινά εκκλησάκια. Δεν είναι τυχαίο που εδώ, στην εκκλησία της Αγίας Άννας στο Αμάρι βρίσκονται κάποιες από τις παλαιότερα χρονολογημένες τοιχογραφίες στην Κρήτη!
Στο Αμάρι ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει από τα βόρεια ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο Ρέθυμνο –Αμάρι καθώς επίσης από την περιοχή της Ελεύθερνας και της Μονής Αρκαδίου. Από τα νότια, την περιοχή της Μεσσαράς η πρόσβαση γίνεται από την περιοχή της Αγίας Γαλήνης και από τα δυτικά ακλουθώντας την πανέμορφη διαδρομή που ξεκινάει από το Σπήλι και μέσω του μικρού οροπεδίου Γιούς Κάμπος καταλήγει στην Κοιλάδα του Αμαρίου. Σήμερα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα όμορφα αυτά χωριά, να ανακαλύψει αναπάντεχα αξιοθέατα, να θαυμάσει την υπέροχη φύση του Αμαρίου ανακαλύπτοντας τη μέσα από πεζοπορίες και να βιώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής μέσα από τα πανηγύρια και τις παραδοσιακές γιορτές που αναβιώνουν στα χωριά της.
Ιστορία
Ο Δήμος Αμαρίου κατέχει κεντρική θέση στο νομό Ρεθύμνου αλλά και σ’ ολόκληρη την Κρήτη. Το μοναδικό Φυσικό Περιβάλλον εντυπωσιάζει και γοητεύει τον επισκέπτη. Ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας από την Νεολιθική εποχή (6.000 π.Χ.) διαπιστώνονται στο Δήμο καθώς ευρήματα αυτής της περιόδου ανακαλύφθηκαν σε διάφορες ανασκαφές σε όλη την έκταση του δήμου. Στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας Αμαρίου, δεσπόζει το Βένι. Στο υψίπεδο του έχουν αποκαλυφθεί ίχνη από αρχαιολογικά λείψανα που χρονολογούνται από τους υστερομινωϊκούς έως τους ενετικούς χρόνους.
Η αρχαία Σύβριτος υπήρξε μια από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες πόλεις της Δυτικής Κρήτης με οικιστικό κέντρο το λόφο “Κεφάλα” στο χωριό Θρόνος. Στη θέση “Κόκκινος Χάρακας” στο Μοναστηράκι υπάρχει μινωικό ανάκτορο παλαιοανακτορικής εποχής (2000 – 1700 π.Χ.). Έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός πίθων, λεπτά καμαραϊκά αγγεία, σφραγίσματα κ.ά., απ’ τα οποία αντλούμε σημαντικά στοιχεία για τη διοικητική οργάνωση της κοινωνίας αυτής. Στην περιοχή του χωριού Αποδούλου έχει ανασκαφθεί ένας από τους σημαντικότερους μινωικούς οικισμούς της κεντρικής Κρήτης.
Γενικά η περιοχή του Αμαρίου από την Μινωική περίοδο υπήρξε η φυσική έξοδος και πέρασμα απ’ τα νότια παράλια της Κρήτης και την εύφορη πεδιάδα της Μεσσαράς προς τις βόρειες και δυτικές περιοχές του νησιού. Ίχνη της Μινωικής αυτής οδού, αποτελούν σταθμοί και χώροι που έχουν έρθει στο φως απ’ την αρχαιολογική σκαπάνη. Μέσα στο ήρεμο τοπίο με την απαράμιλλη ομορφιά του συναντούμε, σε κάθε σημείο της περιοχής του Δήμου, διάσπαρτους μικρούς κεραμοσκέπαστους ναούς με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της περιοχής και στα χρόνια που ακολουθούν την ελληνική αρχαιότητα.
Η αξία των βυζαντινών μνημείων του Αμαρίου δεν σχετίζεται μόνο με το μεγάλο αριθμό τους συγκριτικά με άλλες περιοχές, αλλά κυρίως με την αρχιτεκτονική, το διάκοσμο και την καλλιτεχνική τους έκφραση. Ο πλούτος και το υψηλό επίπεδο τέχνης επηρεασμένο από τη Βυζαντινή περίοδο με τοπικές αρχιτεκτονικές, αποτυπώνεται σε πολλές παραστάσεις ναών με τις αγιογραφίες και τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα τους, κατά τρόπο εντυπωσιακό που μαρτυρούν πέρα από την ιστορική διαδρομή και τη μεγάλη ευσέβεια των κατοίκων.
Διάσπαρτους ναούς με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες συναντούμε σ’ όλη την περιοχή του Δήμου Συβρίτου. Ο πλούτος και το υψηλό επίπεδο τέχνης επηρεασμένο από τη Βυζαντινή περίοδο σε συνδυασμό με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική εντυπωσιάζουν. Οι παραδοσιακοί οικισμοί διατηρούν την αίγλη του παρελθόντος. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία αρμονικά δεμένα με το χώρο και το χρόνο προσδίδουν ξεχωριστή αξία. Οι άνθρωποι, αξιοπρεπείς, εργατικοί και φιλόξενοι, θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς διατηρούν την τοπική διάλεκτο και συνεχίζουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Άνθρωποι που αγαπούν ιδιαίτερα τον τόπο τους, γεωργοί που με υπομονή καλλιεργούν τη γη τους, βοσκοί που ακούραστα κινούνται στα βουνά με τα κοπάδια τους παράγουν τα σχεδόν βιολογικά, άριστης ποιότητας και με υψηλή διατροφική αξία, προϊόντα της περιοχής (λάδι, γαλακτοκομικά και κρέας, κεράσια, μήλα, αχλάδια, κηπευτικά κ.α.).
Μάθετε για:
Μονές
Παράδοση του Αμαρίου
Αρχαιολογικοί χώροι
Γαστρονομία
Πηγη www.amariguide.gr